Thursday, November 22, 2012

Yanong Frozen Food, Ingin Luaskan Pasaran Bebola Daging Di Sabah

SANDAKAN, 21 Nov (Bernama) -- Berbekalkan model pinjaman dari Amanah Akhtiar Malaysia (AIM), Yanong Frozen Food yang mengeluarkan produk bebola daging ingin meluaskan lagi pasarannya ke seluruh negeri ini.

Source from (Bernama): http://www.bernama.com/bernama/v6/bm/newsbusiness.php?id=710486
Published: November 22, 2012

Syarikat tersebut, yang tergolong di bawah Industri Kecil dan Sederhana, diusahakan oleh Yanong Latuka, 57, dan beroperasi di Kampung Paris Kinabatangan.

Ibu kepada tujuh anak itu memulakan operasi syarikatnya pada 2009 dengan modal RM20,000 daripada AIM dan kini mempunyai sembilan pekerja.

Yanong berkata selain mengeluarkan produk bebola daging, syarikatnya kini sudah menambah produk lain iaitu sos cili, sos tomato dan sos kicap pedas.

Kataya, pada masa sekarang, produk syarikat itu dipasarkan di beberapa kedai dan pusat membeli belah di Kinabatangan, Sandakan, Lahad Datu dan Kota Kinabalu.

Menurutnya penghantaran produk dilakukan sendiri oleh syarikatnya dan dengan bantuan pemborong terutama untuk pasaran di daerah ini.

"Produk yang dihasilkan mendapatkan sambutan menggalakkan dan pendapatan syarikat pada masa sekarang antara RM7,000 hingga RM10,000 sebulan," katanya kepada Bernama di sini.

Yanong berkata pada masa sekarang, syarikatnya di dalam proses mendapatkan sijil Halal bagi membolehkan produk syarikat itu dipasarkan ke Brunei Darussalam dan Arab Saudi.

Sehubungan itu, katanya, syarikatnya kini dalam proses memenuhi syarat untuk mendapatkan sijil halal dan meningkatkan kualiti pembungkusan produk.

Beliau berkata pihaknya menumpukan perniagaan berasaskan bebola daging disebabkan tidak banyak syarikat tempatan yang mengeluarkan produk itu di Sabah terutama di kawasan pantai timur.

-- BERNAMA

No comments: