Source from (Berita Harian): http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Coklatjanapendapatan/Article/
Published: November 02, 2012
Lebih mengujakan, coklat didakwa mampu mengurangkan kadar tekanan dialami individu. Kenyataannya, jika dulu kita mungkin menjadi pengguna coklat, tapi kini sudah ada pengusaha tempatan mengeluarkan coklat daripada dapur mereka sendiri memandangkan permintaan terhadap coklat tempatan semakin meningkat di kalangan penggemar.
PENGGUNA JUGA SEMAKIN BIJAK MEMBUAT PILIHAN DENGAN MEMILIH COKLAT KELUARAN TEMPATAN KERANA YAKIN DENGAN MUTU DAN PALING PENTING, COKLAT BERKENAAN HALAL" - Abdul Karim Che Hamid, Tenaga pengajar Unit Pembangunan Usahawan Coklat (UPUC), Lembaga Koko MalaysiaAbdul Karim Che Hamid dari Unit Pembangunan Usahawan Coklat (UPUC), Lembaga Koko Malaysia, berkata coklat buatan tangan kini semakin ramai dipelopori pembuatannya di kalangan suri rumah dan usahawan tempatan.
Katanya, sejak kebelakangan ini industri pembuatan coklat tangan semakin mendapat tempat kerana sambutan yang menggalakkan di pasaran tempatan.
“Pengguna juga semakin bijak membuat pilihan dengan memilih coklat keluaran tempatan kerana yakin dengan mutu dan paling penting coklat berkenaan adalah halal,” katanya ketika ditemui pada program Kursus Pengenalan dan Demonstrasi Coklat Buatan Tangan di Putrajaya, baru-baru ini.
Turut hadir, Timbalan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Hamzah Zainuddin yang juga merasmikan program berkenaan.
Program anjuran Friends of Malaysia International Commodities and Showcase (MICCOS) itu mewujudkan mengeratkan hubungan dengan orang ramai dan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi.
Lebih 150 peserta yang baru berjinak dengan bidang usahawan pembuatan coklat hadir mengikuti demonstrasi, selain mengikuti ceramah mengenai pembuatan coklat oleh Abdul Karim.
Mengetahui jenis coklat
Katanya, sebelum mempelajari mengenai pembuatan coklat, pengusaha coklat tangan perlu mengetahui jenis coklat boleh didapati di pasaran.
“Ada dua jenis coklat sering digunakan pengusaha untuk menghasilkan coklat buatan tangan. Coklat tulen dan coklat kompaun yang mana kedua-dua mempunyai komposisi bahan berbeza, sebab itulah tidak sama jenis.
“Mengikut Akta Makanan 1983 dan Peraturan Makanan 1995, coklat tulen adalah coklat mengandungi tidak lebih daripada lima peratus lemak sayuran selain daripada lemak koko.
“Coklat kompaun pula ialah coklat mengandungi lebih lima peratus minyak sayuran dan minyak kelapa sawit. Daripada kedua-dua jenis coklat berkenaan boleh dijadikan pula coklat gelap atau pahit, coklat putih dan susu,” katanya.
Untuk proses pembuatan coklat tangan, katanya pengusaha perlu menyediakan kelengkapan khas bagi memastikan coklat dihasilkan memenuhi kualiti.
Antara bahan perlu ialah batu marmar yang akan dijadikan alas melepa coklat kerana ketika proses mengadun coklat, pengusaha perlu peka mengenai suhu persekitaran memandangkan pembuatan coklat banyak bergantung kepada suhu persekitaran.
Sehubungan itu, alat pengukur suhu juga perlu ada termasuk besi pelepa dan acuan coklat polikarbonat kerana ada proses tertentu dalam pembuatan coklat memerlukan individu menghentak acuan berkenaan untuk mengeluarkan coklat yang sudah siap.
Peluang ikuti kursus
Abdul Karim berkata, sesiapa berminat memohon menjadi usahawan coklat boleh memohon untuk menyertai kursus pengenalan membuat coklat anjuran LKM diadakan setiap bulan di lokasi tertentu seluruh Semenanjung.
“Syarat permohonan ialah warga Malaysia berumur 18 tahun ke atas berminat mendalami ilmu menjadi usahawan coklat dan sudah mengikuti Kursus Asas Pembangunan Usahawan Coklat Buatan Tangan.
“Pemohon juga hendaklah mendaftar menjadi Usahawan Bimbingan LKM dan mendaftar dengan Persatuan Usahawan Coklat Buatan Tangan Malaysia (UPCBTM),” katanya.
Sementara itu, Hamzah berkata, kementerian bukan saja menggalakkan penanaman tanaman komoditi malahan pelbagai usaha turut dilakukan bagi menggalakkan aktiviti keusahawanan yang berasaskan komoditi.
Antara bahan komoditi diketengahkan ialah coklat dan biskut daripada koko, roti dan bahan kosmetik daripada sawit, sos lada hitam, kertas dan bahan pembungkusan daripada kenaf, gaharu daripada pokok karas serta industri pembuatan perabot.
“Bagi usahawan kecil dan sederhana dalam industri coklat, LKM berjaya membimbing seramai 110 orang usahawan. Tahun lalu hasil jualan keseluruhan usahawan kecil dan sederhana yang terbabit adalah sebanyak RM10.46 juta dan disasarkan akan meningkat sehingga RM12.45 juta menjelang 2015.
“Untuk menceburi aktiviti pembuatan coklat ini, tidak memerlukan modal besar, namun jika gigih berusaha mampu menjanjikan pulangan lumayan,” katanya.
INFO: Mengenai coklat
No comments:
Post a Comment