KUALA TERENGGANU, 22 Jan (Bernama) -- Sinku Food Industries Sdn Bhd
(SFISB), pengeluar makanan berasaskan ikan seperti keropok lekor sejuk
beku, kini merancang menembusi pasaran global di London, United Kingdom
dan Perth, Australia.
Source from (Bernama): http://www.bernama.com/bernama/v6/bm/newsbusiness.php?id=923524
Published: January 23, 2013
Pengarah Urusannya, Zalehah Mohamad berkata, buat masa ini, syarikatnya
sedang menunggu sijil kebenaran untuk memasarkan produk berkenaan
mengikut aspek yang dikehendaki oleh kedua-dua negara berkenaan yang
sedang diusahakan oleh Yayasan Pembangunan Usahawan (YPU) negeri
Terengganu.
"Produk keropok yang dikeluarkan oleh SFISB memang ada permintaan dari
kedua-dua negara berkenaan, namun kilang kami masih belum mempunyai
sijil bagi membolehkan keropok kami dipasarkan di sana.
"Namun, untuk sementara ini, kami ada menghantar kepada penggemar
keropok kami di negara berkenaan menerusi kawan-kawan sekitar 40 kg
hingga 50kg setiap penghantaran," katanya kepada Bernama ketika ditemui
di kilangnya di Kawasan Perindustrian Cendering di sini pada Selasa.
Zalehah, 51, yang mengusahakan syarikatnya dengan bimbingan suaminya,
Ahmad Zubir Ismail, yang merupakan bekas pengurus sebuah bank di sini,
berkata SFISB mulai beroperasi pada 2006 dengan membuat keropok lekor
bagi pasaran Lembah Klang dan mendapat sambutan begitu baik sekali pada
ketika itu.
Bagaimana pun, setelah tiga tahun menjalankan perniagaan, katanya SFISB
mendapat saingan sengit dari pengeluar keropok di Selangor, yang
menawarkan harga yang rendah, yang tidak mampu dilakukan oleh SFISB.
Zalehah berkata persaingan itu menghasilkan idea bagi memasarkan
keropok lekor sejuk beku mulai 2009 dan pertama kali diperkenalkan 300
kg di Kompleks PKNS, Shah Alam dan mendapat mendapat sambutan sangat
menakjubkan.
Bermula dari itu, beliau terus mengusahakan produk baharu itu, yang
berkonsepkan jualan menerusi 40 kiosk di pasar raya Tesco dan Giant dari
utara hingga ke selatan Semenanjung Malaysia.
Katanya kilangnya kini mampu mengeluarkan antara 3.0 tan metrik hingga
4.0 tan metrik keropok lekor sejuk beku sehari, namun beliau hanya
mengeluarkan 1.0 tan metrik sehari dengan 10 orang tenaga kerja.
Beliau, yang sebelum ini bekerja dengan sebuah syarikat pengiklanan di
Terengganu, berkata SFISB mendapatkan bahan mentah seperti isi ikan
tamban dan selayang segar dari pasaran tempatan manakala tepung sagu
dari Johor.
"Namun, kami mendapatkan isi-isi ikan termasuk dari Johor dan Sabah
jika menghadapi musim tengkujuh," kata wanita gigih beranak tiga itu.
Kini, Zaleha berkata SFISB kini turut melancarkan melancarkan jenama
baharu di bawah syarikat itu - Z'Testy - yang akan mewujudkan 30 kiosk
menjelang Jun di lokasi strategik di bandar raya ini, dengan memasarkan
produk makanan ala Terengganu.
"Kiosk berkenaan akan memperkenalkan ikan celup tepung (ICT), sotong
celup tepung (SCT) serta udang bersalut kulit popia selain keropok
dengan pembungkusan yang menarik."
"Kiosk-kiosk ini juga akan dijual pada orang perseorangan pada harga
antara RM19,600 dan RM25,000 setiap satu, dengan memasarkan produk
makanan jenama Z'Testy," katanya.
Katanya beliau dapat banyak bantuan dari Jabatan Perikanan yang
menyediakan mesin membuat keropok, MARDI dari segi penyelidikan dan
pembangunan, Perbadanan Memajukan Iktisad Negeri Terengganu (PMINT)
menyediakan premis perniagaan manakala YPU dan FAMA banyak membantu dari
segi promosi.
-- BERNAMA
No comments:
Post a Comment