XI'AN, 3 Jun (Bernama) -- Pesta Makanan Halal Malaysia-Xi'an ke-dua
dijangka menarik lebih 100,000 pelawat melawat pameran selama 12 hari
yang bermula Jumaat itu. Tahun lepas, kira-kira 50,000 pelawat melawat pameran berkenaan, kata
Ketua Setiausaha Kementerian Pertanian dan Asas Tani (MOA) Datuk Mohd
Hashim Abdullah.
Source from (Bernama): http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/bu/newsbusiness.php?id=953593
Published: Jun 03, 2013
Source from (The Malaysian Insider): http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pesta-makanan-halal-malaysia-xian-dijanga-tarik-lebih-100000/
Published: Jun 03, 2013
Enak
dimakan...Pelawat-pelawat China tertarik dengan ketulan
ikan (fish
nuggets) dan bebola sotong (squid balls) yang dipamerkan
di Pesta
Makanan Halal Malaysia-Xi'an ke-2 di China. Seramai 35
orang usahawan
Malaysia mengambil bahagian dalam pameran 12
hari itu yang diadakan di
'Muslim Street', Xi'an, China.
Katanya sambutan yang dijangka baik itu adalah hasil sokongan para pengusaha.
Tahun ini, terdapat 55 gerai mengambil bahagian di mana 35 daripadanya
adalah milik usahawan Malaysia manakala 20 lagi dari Daerah Lian Hu, di
sini berbanding dengan hanya 20 usahawan Malaysia mengambil bahagian
pada tahun lepas.
Beliau berkata demikian kepada Bernama selepas perasmian Pesta Makanan
Halal Malaysia-Xi'an ke-dua di "Muslim Street" di sini Ahad.
Acara itu bertujuan mempromosikan budaya dan makanan Malaysia dan untuk
memperkenalkan peluang perniagaan yang terdapat di Malaysia.
Mohd Hashim berkata 359 produk dari Malaysia telah diperkenalkan di
sini pada pameran tahun ini berbanding dengan hanya 123 pada tahun
lepas.
"Tahun ini, kami dapat membawa masuk lebih banyak produk, yang termasuk
buah-buahan dari Malaysia seperti nangka, durian dan nenas.
Masyarakat beragama Islam, kira-kira 50,000 orang, adalah minoriti
terbesar tinggal di Xi'an, daripada 81,500 orang dari pelbagai kumpulan
minoriti.
Sementara itu, pelawat China di sini kini telah tertarik dengan makanan Malaysia yang disediakan di pameran ini.
Seorang pemandu pelancong, Chen Caiyan, 36, melahirkan rasa terujanya
terhadap kepelbagaian makanan Malaysia yang dipamerkan di sini.
"Saya pertama kali mencuba "white coffee" Malaysia pada 2003, dan
apabila ramai pelancong Asean melawat Xi'an beberapa tahun kebelakangan
ini, ramai daripada mereka telah membawakan saya white coffee," katanya.
Selain itu, Chen turut membeli beberapa botol cili dan filet di sini.
Seorang surirumah, Liu Xilin, 56, pula menggemari durian goreng (yang
dicampur tepung, durian dan beras pulut) selepas mencubanya di pameran
itu.
"Saya pernah mencuba makan durian tetapi bukan yang digoreng. Ia istimewa dan berbau sedap." katanya.
-- BERNAMA
No comments:
Post a Comment