KEROPOK lekor merupakan makanan ringan popular bagi masyarakat Pantai Timur terutamanya di negeri Terengganu.
Source from (Utusan Malaysia): http://www.utusan.com.my/utusan/Pahang/20130628/wp_01/Promosi-keropok-lekor-Pahang
Published: Jun 30, 2013
Seorang pekerja, Fateehah Mohd. Noor (kanan), membuat keropok
lekor untuk dipasarkan di sekitar negeri Pahang dan Kuala Lumpur
di kampung Chendor, Pahang.
Keropok lekor diperbuat daripada isi ikan dan sagu serta diadun
menjadi satu adunan lembut yang kemudian menjadi seperti bentuk sosej
dan boleh dimakan sama ada digoreng atau direbus.
Pada masa kini, pengeluaran keropok lekor bukan lagi tertumpu di
kawasan negeri Terengganu malah sudah melangkau di Pahang terutamanya di
daerah Kuantan.
Penjualan keropok lekor ini banyak tertumpu di kawasan sepanjang
jalan daripada sempadan Pahang dekat Chendor sehinggalah ke Kempadang.
Namun, bagi penggemar tegar makanan berkenaan, keropok lekor yang
dihasilkan di negeri lain dianggap tidak dapat menandingi keenakan
keropok dihasilkan di negeri itu terutamanya Kuala Terengganu.
Bagaimanapun itu hanyalah persepsi sahaja kerana Terengganu lebih
banyak mempromosikan produk ini menyebabkan ia menjadi sinonim dengan
negeri itu.
Ini berlainan di negeri Pahang apabila kekurangan promosi kepada
industri ini menyebabkan ia tidaklah sepopular keropok daripada
Terengganu.
Sedangkan bagi yang telah mencuba keropok lekor buatan Kuantan, ramai
yang tidak menyangka, ia lebih enak daripada yang dijual di Terengganu.
Justeru, saya amat berharap kerajaan negeri memajukan industri ini
dan mempromosikan sebagai salah satu tarikan pelancongan ke daerah ini.
Ia bukan sahaja menambahkan lagi produk bumiputera di pasaran dalam
dan luar negara turut memajukan industri halal di negeri ini.
Saya yakin dengan adanya promosi akan membolehkan industri keropok lekor di negeri ini maju seperti di Terengganu.
No comments:
Post a Comment