KUALA TERENGGANU, 18 Julai (Bernama) -- R.B.N.A. Food Enterprise,
syarikat pengeluaran kuih-muih tradisional Terengganu, kini menambah
pengeluarannya bagi menampung permintaan orang ramai sempena Ramadan dan
Aidilfitri.
Source from (Bernama): http://www.bernama.com/bernama/v7/bm/bu/newsbusiness.php?id=964339
Published: July 19, 2013
Pengurusnya, Rokiah Mohamed berkata syarikat itu banyak menerima
tempahan untuk kuih-muih seperti baulu, mini karipap, agar-agar kering,
apit-apit dan popia.
"Alhamdulillah, pada bulan Ramadan ini, perniagaan saya agak baik dan
ramai orang membuat tempahan kuih untuk persiapan menyambut Hari Raya,"
katanya kepada Bernama hari ini.
Selain itu, Rokiah, 56, yang mewarisi perniagaan keluarga, turut
menjual kuih-kuih manis seperti akak dan penganan untuk pengantin.
"Kita juga menjual akak dan penganan panas di pasar tani Padang
Hiliran, yang diuruskan oleh anak saya, dan sambutannya sangat
menggalakkan," katanya.
Rokiah berkata beliau melabur kira-kira RM200,000 untuk memulakan
perniagaan itu pada 2001, dengan sebahagian besar bantuan diperoleh
daripada Jabatan Pertanian.
"Jabatan Pertanian membina bengkel serta alat-alat untuk membuat
kuih-muih dan selebihnya wang daripada poket sendiri untuk memulakan
perniagaan," katanya.
Rokiah berkata Ramadan ini beliau mampu memperoleh pendapatan sebanyak RM800 sehari.
Menurutnya beliau mendapat sokongan penuh daripada anak dan menantunya untuk menyedia dan membakar kuih-muih berkenaan.
Rokiah boleh dihubungi di talian 019-928 0221 atau 09-623 7727.
-- BERNAMA
No comments:
Post a Comment