Tuesday, August 7, 2012

Manisan dan dodol daun palas tembusi pasaran luar Terengganu

Source from (Sinar Online): http://www.sinarharian.com.my/bisnes/manisan-dan-dodol-daun-palas-tembusi-pasaran-luar-terengganu-1.74346

Published: August 09, 2012

MARANG - Manis Sokmo Enterprise yang terkenal dalam pembuatan dodol daun palas dan penghasilan gula Melaka di Terengganu akan memperluaskan lagi pemasaran produk berkenaan di luar negeri itu.

Pemiliknya, Mohd Khani Habsu berkata, pada peringkat permulaan, syarikatnya telah menghantar kira-kira 10,000 paket dodol daun palas ke beberapa pasaraya di Kuala Lumpur pada awal Ramadan lepas sebagai pasaran baru sekali gus dapat memperkenalkan produk
berkenaan.

"Buat peringkat permulaan, kami telah menghantar dodol daun palas untuk peringkat percubaan dalam usaha memperkenalkan produk kami dan sambutan amat menggalakkan," katanya ketika ditemui Bernama di sini hari ini.

Gula Melaka atau lebih dikenali sebagai manisan di kalangan penduduk Pantai Timur merupakan antara bahan penting dalam penyediaan kuih-muih tradisional seperti ondeh-ondeh, puteri mandi dan lompat tikam.

Menurut Mohd Khani, apabila tiba bulan Ramadan syarikatnya "tidak menang tangan" untuk memenuhi permintaan yang meningkat secara mendadak dari penjual makanan dan kuih-muih untuk mendapatkan manisan yang dikenali sebagai "nisang" di negeri ini.

"Pada bulan puasa, permintaan mendapatkan "nisang" meningkat berlipat ganda dari 100 keping sehari kepada 1,500 sehingga 2,000 keping sehari."

"Selain bulan Ramadan, permintaan terhadap manisan tersebut juga mendapat sambutan pada setiap kali tiba musim perayaan mahu pun musim cuti sekolah," katanya lagi.

Bagi menampung permintaan yang semakin hari semakin meningkat, beliau berkata beliau telah membina satu lagi tempat untuk memproses manisan dan dodol daun palas di Kampung Batu Putih, Marang.

Katanya tempat pemprosesan itu hampir 80 peratus siap dan dijangka mulai beroperasi selepas Aidilfitri ini.

Beliau, yang mengusahakan perusahaan itu bersama isterinya di Kampung Batangan di sini sejak tujuh tahun lalu, telah berjaya mendapat pengiktirafan sijil halal dari Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) dua tahun lepas.- Bernama

No comments: