Source from (Bernama): http://www.bernama.com/bernama/v6/bm/newsgeneral.php?id=690434
Published: August 29, 2012
KUALA TERENGGANU, 28 Ogos (Bernama) -- Institut Penyelidikan dan
Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi) di Terengganu yakin dapat melahirkan
lebih ramai pengusaha produk berasaskan ikan untuk menembusi pasaran
tempatan dan antarabangsa melalui kemudahan makmal 'test bed'.
'Test bed' merupakan makmal teknologi pemprosesan makanan berasaskan
ikan yang dilengkapi peralatan canggih serta bilik sejuk beku untuk
melicinkan pengeluaran beberapa jenis produk makanan terpilih.
Pengarahnya Hassan Said berkata makmal 'test bed' Mardi di Kuala
Terengganu kini mengeluarkan produk satar, otak-otak, keropok lekor,
keropok keping dan nuget ikan oleh usahawan tempatan.
"Ada usahawan yang sedang dalam peringkat perbincangan akhir
membekalkan produk ke sebuah pasar raya di bandar ini dan ia satu
kejayaan kerana dapat mengeluarkan kapasiti produk berskala besar
melalui penggunaan mesin berteknologi tinggi," katanya ketika ditemui
Bernama di sini Selasa.
Buat masa ini, Mardi mempunyai sembilan makmal 'test bed' di seluruh
negara dengan makmal di Kuala Terengganu dan Sabah memfokuskan kepada
pengeluaran produk berasaskan ikan.
-- BERNAMA
No comments:
Post a Comment